Mittwoch, 27. März 2013

MORH, MUP i DORH love lažne branitelje, Ljubičić: 'Žele oslabiti prosvjed protiv ćirilice'

 od dnevno.hr
Čini se da neće sve stati na pukoj objavi registra branitelja. Naime, tri mjeseca nakon što je predstavljen, nadležne su institucije odlučile ići korak
dalje, pa će se tako krenuti s objedinjavanjem svih podataka o onima koji imaju braniteljski status, prenose neki mediji. Slijedom toga, takva jedinstvena baza naći će se pod okriljem MORH-a, MUP-a, DORH-a te Ministarstva branitelja. Ministar Predrag Matić poručio je kako će baza podataka biti objedinjena radi lakšeg postupanja, te da će na taj način institucije lakše dolaziti do potrebnih podataka. Cijeli proces će biti ubrzan, te se ne radi ni o kakvoj reviziji, niti lovu na vještice, poručio je Matić. Dodao je da nema uzburkavanja braniteljske populacije, nego će se naprosto lakšim mehanizmom lažnjaci izvući iz sustava. Usto, istinski branitelji nemaju, niti će ikada imati problema zbog onoga što se radi vezano uz lažne branitelje, naglasio je.
MUP-ova baza ključna
Kontaktirali smo čelnike braniteljskih udruga, među kojima je bio i predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević koji smatra da je najbitnije baciti oko u MUP-ovu bazu.
- Apsolutno podržavam takvu inicijativu jer je registar koji je sada aktualan pokazao da policajci koji su za vrijeme dom rata bili 5 godina u Pazinu ili Čakovcu, i nisu ni metka ispalili - imaju status 2000 dana! S time u vezi trebali bi se obratiti gospodinu Karamarku koji je bio glavni, jer svi njegovi policajci su u borbenom statusu bez obzira na ono što su zapravo radili. Ako ste bili gardista, i otišli na bolovanje, sve je pisalo kao neborbeni sektor. Ova inicijativa znači da je to uvođenje reda, i da se jasno vidi tko je radio što.
Karamarko branitelj, a rata vidio nije
Ispada da je policajac iz zagrebačke Ilice isti kao branitelj u operaciji Maslenica, a ne može to biti isto! Dakle, držim da je to izvrsna ideja, ali prvenstveno da se vidi što je borbeni a što neborbeni sektor, znači "vratimo dite materi". Također, nemoguće je da Karamarko koji nije fronta vidio ima 2100 dana borbenog sektora! Ne može ih imati, pušku u ruci držao nije! U MUP-ovoj bazi se sve može provjeriti – drži Jašarević.
Drugačijeg je mišljenja predsjendik HVIDRA-e Mirko Ljubičić.
-Za početak bi se osvrnuo na samu objavu registra. To je obično politričko i politikansko pitanje i nemaju nikakve koristi od nje. Glavno je pitanje koliko ima hrvatskih branitelja u upravama javnih poduzeća. Drugo je pitanje koliko djece hrvatskih branitelja radi u Vladi, a treće koliko djece ratnih invalida radi u ministarstvima ove vlade? Od Milanovića tražim da mi odgovori ima li ijedno dijete poginulog branitelja a da radi kod njega? - započeo je Ljubičić, te nastavio:
Pokušavaju unijeti razdor u prosvjed protiv ćirilice
- Zastupam stav da je velika većina za objavu, ali je problam što Ministarstvo branitelja nije sprovelo anketu, primjerice, na uzorku 3000 branitelja. Velika većina bi bila za objavu. Međutim ova priča o objedinjavanju baze podataka je povezana s prosvjednim skupom 7.4. u Zagrebu u vezi ćirilice. I cilj je da se taj prosvjed razvodni. Ipak, slažem se da zadaća državnih tijela jest da se takve situacije raščišćavaju, no pitam se gdje su bili 20 godina? Posebni su problem tužbe pripadnika HVO-a, njih 200-injak, koji tuže Hrvatsku, a nemaju status branitelja. Mnogi od njih dobili su milijunske odštete iako nisu branitelji – završio je Ljubičić.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen