Hrvatska javnost, a pogotovo pobornici
zdrave prehrane, šokirani su najavom da Vlada na popis zabranjenih
dodataka prehrani stavlja uporabu prirodnog zaslađivača stevije, slatkog
krumpira batate, te majčine dušice i gospine trave.
Tim potezom, koji mnogi smatraju
skandaloznim, čelni ljudi države i praktično, hotimično ili ne, stali bi
uz bok 90-ak zemalja svijeta koji podupiru moćnu farmaceutsku
industriju, a prije svega američku kompaniju “Monsanto”
koja već desetljećima uspijeva na “crnoj listi” držati te prirodne
zaslađivače i nadomjeske hrani, protežirajući pri tome umjetni
zaslađivač aspartam
na kojem ubiru milijarde i milijarde dolara profita – iako je riječ o
zaslađivaču za koji je dokazano da je najmoćniji otrov do sada
proizveden u laboratorijima.
Uz prvotno šturo objašnjenje da navodno
još nema dovoljno dokaza jesu li sastojci spomenutih biljaka i toksični,
ministar zdravlja Rajko Ostojić, uz suglasnost ministra poljoprivrede
Tihomira Jakovine, donio je Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o
dodacima prehrani koji će stupiti na snagu već ovaj mjesec.
Na popisu 50-ak vrsta zabranjenih
biljaka, većinom otrovnih ili halucinogenih poput bunike, našle su se,
eto, na opće iznenađenje, i te u Hrvatskoj sve popularnije prehrambene
namirnice, biljke koje se preporučuju dijabetičarima, a na stolu su i
pobornika zdrave prehrane.
Javnost je ovu zabranu dočekala “na
nož”. Ministarstvo zdravstva je tek naknadno pojasnilo zašto se list
stevije u prirodnom obliku ne može koristiti kao hrana? “Razlog
za to je što je list stevije u Europi proglašen ‘novom hranom’ budući
da stevija nije bila tradicionalno u uporabi kao hrana. Stoga se
registracija i stavljanje na tržište moraju odobriti posebnim zakonom
propisanom procedurom. Stevija za sad tu proceduru nije prošla, a
steviol glikozid (dakle, na njemu mogu zarađivati samo farmaceutske tvrtke – o.a.), kao sastojak stevije, proceduru je prošao i odobren je za stavljanje na tržište kao sladilo.”
Ova zabrana iznova je otvorila staru
temu, a to je zašto vlade većine zemalja, a među njima i hrvatska, uopće
ne razmišljaju o zabrani aspartama za koji je nedvojbeno dokazano da je
teški otrov, a koji se koristi u čak šest tisuća proizvoda? Aspartam,
zaštićeno sladilo američke kompanije “Monsanto” jedna od najopasnijih
supstancija kojoj su ljudi ikada bili izloženi, 200 puta je slađi od
šećera – uzrokuje tumor mozga, sljepoću i čak 90 drugih bolesti.
Aspartam djeluje na proteine, neke
dijelove mozga, ali i na DNK. Upravo zbog toga može utjecati na mnoge
organe, a simptoma ima jako puno. Ipak, lista simptoma koju je sastavila
FDA pokazuje da je većina njih neurološke prirode. Neki od simptoma su:
glavobolje, vrtoglavica, promjene raspoloženja, grčevi i bolovi u
trbuhu, promjene vida, napadaji i trzavice, proljev, gubitak pamćenja,
slabost, umor itd.
Čitajte sitna slova
To je, dakle proizvod koji se nesmetano
koristi u bezbroj prehrambenih artikala koje svakodnevno nalazimo na
policama dućana u Hrvatskoj. Gotovo je nevjerojatno u kojim sve
proizvodima se ne nalazi ovaj umjetni zaslađivač. Nažalost, na etiketama
proizvoda ti podaci upisani su najsitnijim slovima, a o njima prosječan
kupac ne zna ništa ili vrlo malo.
Vrlo se često nalazi u gaziranim pićima i
sokovima, a posebice onima s oznakom ‘bez dodanih šećera’ ili ‘light’.
Uzgred, u SAD-u prehrambeno – farmaceutski lobi intenzivno radi na tome
da aspartam ne treba obavezno navesti na deklaracijama namirnica, što
znači, u tom slučaju uopće ne bismo mogli znati, da određena namirnica
sadrži prehrambeni otrov aspartam.
Što, pak, reći o steviji, batati, novijim namirnicama koje su doprle do europskih trpeza?
Najkraće, farmaceutska industrija ih
želi proglasiti nepoželjnim sve dok iz njih ne izvuče ekstrakte koje
može licencirati i tako zabraniti običnom puku da nesmetano koristi u
liječenju i prehrani.
Stevija dolazi iz
Brazila i sjeveroistočnih dijelova Paragvaja. Guarani Indijanci koriste
je od pradavnih vremena za liječenje rana, visokog tlaka i šećerne
bolesti. Prehrambena stevija se može nabaviti kao biljka, tj. grm u
obliku sušenog lišća, praška i raznih ekstrakata. No, kako su
proizvođači umjetnih zaslađivača prepoznali ovu biljku kao najvećeg
protivnika svojoj zaradi, u većini je zemalja registrirana tek kao
dijetetski pripravak, a ne zaslađivač.
Odličan je dijetetski proizvod zbog
energetske neiskoristivosti. Možete se fino najesti slatkog bez straha
od debljanja.U Brazilu stevia se umjesto sladila s aspartamon nalazi na
svakom stolu u svakom kafiću i restoranu. U Europi je
šećerno-aspartamski lobi još uvijek prejak…
Batat: Korijen i mlado
lišće koriste se u prehrani. Sadrži mnogo škroba, vitamina A, C i B,
željeza i kalcija te male količine šećera. Ima jako veliku
nutricionističku vrijednost. Dobra je hrana i za dijabetičare. Potječe
iz tropskih područja Južne Amerike. Ljudi ga upotrebljavaju već najmanje
5000 godina.Lako se kulinarski obrađuje. Po kemijskom sastavu batat je
vrlo sličan krumpiru ali sadrži nešto više proteina.
Osim što je iznimnog okusa, veliki je
izvor minerala i vitamina pa tijelo opskrbljuje važnim antioksidansima.
Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena: 200 g batata
daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule! Količina od samo
140 g batata osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E koji štiti
organizam od srčanih tegoba.
.
‘Monsanto’ patentirao ‘Neotam’ – 13 tisuća puta slađi od šećera
Monsantova licencija za aspartam uskoro
istječe, što znači da će spomenuti umjetni zaslađivač biti još šire
zastupljen u namirnicama. Inače, “Monsanto” je već patentirao novi
proizvod – Neotam, koji je 7000 do 13 000 puta slađi od šećera .Vrlo je
sličan aspartamu (E951), ali je stabilniji i koristi se u nižim
koncentracijama.
Budući da se u svrhu zaslađivanja hrani
dodaje u tragovima, količina nastalog metanola nakon njegove razgradnje
mnogo je manja nego kod aspartama. Možda ne bi trebalo puno pisati o
ovom umjetnom sladilu da nije toliko sličan aspartamu, a ideološki
toksikolozi ga jako hvale.
Što je niža doza, to je i sigurnost
veća. I FDA i EU komisija smatraju ga potpuno sigurnim sladilom, ali
tako pišu i za aspartam. Zapravo nije jasno zbog čega Neotam još uvijek
nije potisnuo aspartam s tržišta, a razlog je vjerojatno u tome što je
proizvođač oba sladila ista tvrtka. Vjerojatno će sljedećih godina ipak
doći do potiskivanja aspartama.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen